Zaterdag gaat de 105e editie van de Tour de France van start. Iedereen is natuurlijk druk bezig om zijn/haar Tourpoule op orde te krijgen. Daarbij willen we je graag helpen en geven we je wat tips zodat je dit jaar wèl je collega’s, vrienden of familieleden verslaat. Althans, dat hopen we dan.

10. Egan Bernal (Sky)
Egan Bernal 2018

De wielerkenner kent Egan Bernal wel, maar de Tourvolger nog niet. De talentvolle Colombiaan is aan een indrukwekkende opmars bezig en maakt voor Sky zijn Tourdebuut. Ongetwijfeld zal hij in dienst moeten rijden van Chris Froome, maar het zal ons niet verbazen als hij samen met Geraint Thomas en Wout Poels tot de meesterknechten van Froome gaat behoren. Maar waarom moet je hem dan nemen? Bernal komt in aanmerking voor het jongerenklassement en is op papier de beste deelnemer. Maar de vraag is: wat kan hij in zijn eerste grote ronde? Als je niet voor een standaard team wilt gaan, dan moet je Bernal nemen.

9. Guillaume Martin (Wanty-Groupe Gobert)
Guillaume Martin 2018

Deze talentvolle Fransman is de kopman van Wanty-Groupe Gobert en is samen met Bernal de topfavoriet voor de witte jongerentrui. Er is echter één verschil: Martin hoeft zich niet te schikken in een knechtenrol en kan vrijuit koersen, terwijl Bernal ploegorders krijgt en er bij Sky maar één ding telt: het geel met Froome naar Parijs brengen. Daarom is Martin een goede voor je prono.

8. Fernando Gaviria (Quick-Step)
Fernando Gaviria 2018

Wat mogen we van deze 23-jarige Tourdebutant verwachten? Nou, veel! Fernando Gaviria behoort tot de absolute sprinttop en won vorig jaar niet voor niets vier Giro-etappes en het puntenklassement in zijn allereerste grote ronde. Dit jaar heeft hij alles op alles gezet om goed te zijn in de Tour. Gaviria krijgt een heel sterke ploeg mee en moet in staat zijn om één of meerdere etappes te winnen. Daarnaast kan hij ook in de lastigere etappes meedoen voor de overwinning, net als Sagan en Matthews. Een aanrader!

7. Primoz Roglic (LottoNL-Jumbo)
Primoz Roglic 2018

Op papier is Steven Kruijswijk de kopman bij LottoNL-Jumbo, maar is dat straks in de praktijk ook zo? Primoz Roglic won namelijk de laatste drie etappekoersen waaraan hij meedeed en won vorig jaar bij zijn debuut al een Touretappe. Bergop en in de tijdrit staat hij zijn mannetje, maar kan hij het ook drie weken volhouden? Het paradepaardje van LottoNL-Jumbo gaat ongetwijfeld punten opleveren.

6. Michael Matthews (Sunweb)
Michael Matthews 2017

Sunweb mikt op Tom Dumoulin voor het algemeen klassement, maar gaat niet alleen naar de Tour om een gooi te doen naar het geel; ritzeges zijn ook welkom. Met Warren Barguil en Michael Matthews stroomden de ritoverwinningen vorig jaar binnen, maar met alleen Matthews nog in de gelederen zijn dit jaar alle ogen gericht op Bling. In de Ronde van Zwitserland stak Matthews een paar keer zijn neus aan het venster en liet hij zien dat het met de benen wel goed zit. Een vlakke massasprint zal hij waarschijnlijk niet winnen, maar op lastigere heuvelaankomsten doet hij zeker mee voor de overwinning. Misschien kan hij zelfs voor de tweede keer de groene trui winnen..

5. Vincenzo Nibali (Bahrain-Merida)
Vincenzo Nibali 2018

De 33-jarige Italiaan liet de Giro d’Italia schieten om goed te zijn in de Tour. Is dat een garantie voor succes? Nee, maar toen ‘De Haai van Messina’ er in 2009, 2012, 2014 en 2015 voor koos om alleen de Tour te rijden werd hij knap 7e, 3e, 1e en 4e. In 2014 stond er totaal geen maat op Nibali en won hij liefst vier etappes en het eindklassement. De meeste indruk maakte hij misschien wel in de vijfde rit, met start in Ieper en aankomst in Arenberg. De kasseienrit werd gewonnen door Lars Boom, maar door de hulp van Jakob Fuglsang en Lieuwe Westra pakte Nibali kostbare tijd op de concurrenten. Chris Froome gaf tijdens die etappe zelfs op. Deze Tour maakt er een soortgelijke etappe deel uit van het routeschema en kan Nibali opnieuw een slag slaan. Verrast hij net zoals hij eerder dit seizoen deed in Milaan-San Remo?

4. Dylan Groenewegen (LottoNL-Jumbo)


Hij won dit seizoen al negen koersen en gaat na zijn prachtige zege op de Champs-Élysées op jacht naar zijn tweede etappeoverwinning in de Tour. De Nederlander krijgt dit jaar zo’n 7 à 8 kansen, waarvan hij toch wel één keer raak moet kunnen schieten. Groenewegen behoort tot de snelste mannen in het peloton en beschikt over een beter vormpeil dan bijvoorbeeld Mark Cavendish en Marcel Kittel. Een zekerheidje voor in je Tourpoule, want mits hij op de fiets blijft zitten gaat hij veel punten sprokkelen.

3. Peter Sagan (BORA-hansgrohe)
Peter Sagan 2018

Datzelfde geldt natuurlijk ook voor Peter Sagan. Sagan komt op papier in een echte massasprint net iets tekort ten opzichte van een Marcel Kittel, Dylan Groenewegen en Fernando Gaviria, maar sprokkelt altijd zijn puntjes mee en heeft zijn zinnen gezet op het groen. In de etappes waarin Groenewegen en Kittel allang in ‘de bus’ zitten, daar strijdt Sagan nog mee. Een garantie voor punten, behalve als hij net als vorig jaar gediskwalificeerd wordt.

2. Chris Froome (Sky)
Chris Froome 2018

Hij is de favoriet om de Tour de France 2018 te winnen, maar kan hij dat wel na zo’n tumultueuze voorbereiding én met de Giro in de benen? We gaan het meemaken, maar als alles ‘normaal’ verloopt gaat Chris Froome veel punten voor je Tourspel pakken. Vooral als het eindklassement meetelt in je spel, dan moet je Froome nemen. Oh, ja: heb vertrouwen in de Brit. Tijdens de Giro was hij al dood en begraven toen hij plots opstond en alsnog de macht greep. Een viervoudig Tourwinnaar weet wat er nodig is om goed te zijn op het juiste moment. Je kunt een risico nemen door op de verrassing te spelen en Froome niet te selecteren, maar aangezien bijna iedereen Froome in zijn/haar ploeg heeft is dat niet het allerslimste idee. Of juist wel, als je alles-of-niets speelt. Dat is aan jou.

1. Movistar
Alejandro Valverde, Nairo Quintana en Mikel Landa 2018

De ploegleider van Movistar krijgt het zwaar de komende drie weken. Met Nairo Quintana, Alejandro Valverde en Mikel Landa beschikt hij over drie wereldtoppers die, als het uitkomt, allemaal voor eigen succes willen rijden. Quintana is op papier de kopman van de ploeg, maar in het verleden werd al duidelijk dat Valverde zich niet volledig wegcijfert voor zijn Colombiaanse ploeggenoot. Met Landa erbij komt er een extra probleem, want de Spanjaard was het zat om bij Sky in dienst te rijden van Chris Froome en hoopte bij Movistar meer voor zichzelf te mogen koersen. “Wij zijn het te kloppen team”, liet Landa eerder optekenen. Het moet raar lopen mocht Movistar niet het ploegenklassement winnen en tenminste één renner op het eindpodium hebben staan.. Het is inderdaad het te kloppen team.