De Tour is niet Terpstra’s favoriete wedstrijd. Hij deed al zes keer mee aan La Grande Boucle en reed altijd wel verdienstelijk, maar tot een overwinning kwam het niet. Nog niet, want dit jaar krijgt de oud-winnaar van Parijs-Roubaix een heel mooie kans op 15 juli. Dan staat er een kasseienrit op het programma met aankomst in Terpstra’s geliefde Roubaix. Verder zal Terpstra deze Tour vooral in dienst rijden van sprinter Fernando Gaviria en wacht hij ongetwijfeld zijn kansen in de overgangsetappes. 7e deelnameBauke Mollema (Trek-Segafredo)
Vorig jaar stond de Tour bij Trek-Segafredo vooral in het teken van het afscheid van Alberto Contador en moest Bauke Mollema in dienst van El Pistolero rijden, maar dit jaar is de Groninger de absolute kopman. Toch boekte Mollema vorig jaar zijn mooiste overwinning uit zijn carrière door op grootse wijze te winnen in Le Puy-en-Velay. Is dat meer waard dan zijn top-tien noteringen uit 2013 (6e), 2014 (10e) en 2015 (7e)? Waarschijnlijk wel. Dit jaar hoopt hij het nog beter te doen.8e deelnameKoen de Kort (Trek-Segafredo)
Hij is een renner die we meestal niet in de aanval zien, maar afgelopen zondag kleurde Koen de Kort de finale van het NK wielrennen. De renner van Trek-Segafredo mocht even dromen van de driekleur, maar werd in de allerlaatste bocht teruggepakt. In de Tour zal hij waarschijnlijk niet in de aanval te zien zijn. De Kort moet op het vlakke kopman Mollema beschermen en heeft een belangrijke functie in de sprinttrein van John Degenkolb. Het wordt voor de 35-jarige renner zijn zevende deelname.7e deelnameSteven Kruijswijk (LottoNL-Jumbo)
Geen Giro d’Italia meer voor Steven Kruijswijk, maar de Tour. Na zijn geweldige Giro van 2016 (met een iets minder geweldige afloop) hoopte hij een jaar later weer een gooi te doen naar het roze, maar draaide dat op een teleurstelling uit. Dit jaar sloeg hij de Giro over om zich volledig te richten op de Tour. Kruijswijk deed drie keer eerder mee en werd respectievelijk 33e, 15e en 21e. Zit er een plek in de top-tien in? Samen met Primoz Roglic en Robert Gesink vormt hij een gevaarlijk trio.4e deelnameDylan Groenewegen (LottoNL-Jumbo)
Dé Nederlandse sprinthoop, dat is Dylan Groenewegen. In de Tour van 2017 zat het vaak niet mee. De sprinttrein werkte wel, maar om een Touretappe te winnen moet alles 100% meezitten. Dat zat het niet, tot de allerbelangrijkste sprintetappe met aankomst op de Champs-Elysées. Iedere sprinter hoopt daar te winnen, maar Groenewegen lukte het. Van heel ver ging de ex-Nederlands kampioen aan en hield hij het vol tot aan de finishstreep. Dit jaar liggen de verwachtingen – mede door zijn overwinning van vorig jaar – iets hoger en hoopt hij zijn aantal Touroverwinningen minimaal te verdubbelen. In tegenstelling tot vorig jaar beschikt Groenewegen niet over een volledige sprinttrein, maar er zijn genoeg treintjes om zijn wagonnetje aan te haken.3e deelnameTimo Roosen (LottoNL-Jumbo)
Waar Dylan Groenewegen is, daar is ook Timo Roosen. De 25-jarige renner begint aan zijn derde Tour en heeft de mooie taak om de lead-out voor Groenewegen te verzorgen. Op het NK toonde Roosen aan dat het met de vorm wel goed zit, want hij werd vierde en greep net naast een medaille. In de Tour des Fjords mocht hij een paar keer voor eigen succes sprinten en behaalde hij mooie ereplaatsen. Loodst hij Groenewegen naar opnieuw een Touretappe?3e deelnameRobert Gesink (LottoNL-Jumbo)
Als er iemand een haat-liefdeverhouding heeft met de Tour is het Robert Gesink wel. Hij finishte in 2010 als vijfde en legde zichzelf (en de buitenwacht) veel druk op. Hij kon het niet waarmaken in de drie daaropvolgende deelnames. In 2015 finishte hij knap als zesde, waarna hij zijn klassementsambities parkeerde en voor rotoverwinningen ging. In de Vuelta van 2016 won hij op de Aubisque en had hij als doel om in 2017 een Touretappe te winnen, maar na knap als tweede te zijn geëindigd in de achtste etappe kwam hij slechts een dag later in de beginfase van de negende rit ten val. Het gevolg: een breuk in de ruggenwervel en einde seizoen. Deze Tour hoopt hij zijn ritzege wél binnen te slepen.8e deelnameAntwan Tolhoek (LottoNL-Jumbo)
Hij is de enige Nederlander die debuteert in de Franse ronde. Antwan Tolhoek kwam via Roompot-Nederlandse Loterij terecht bij LottoNL-Jumbo en reed vorig jaar een sterke Vuelta a España. Afgelopen winter raakte de 24-jarige renner in opspraak doordat hij samen met Pascal Eenkhoorn en Juan José Lobato werd betrapt op het gebruik en in bezet hebben van slaappillen. Tolhoek werd door de ploeg voor twee maanden geschorst, maar keerde sterk terug. Hij reed goed in Californië en werd onlangs nog elfde in de Dauphiné. Iemand om in de gaten te houden.1e deelnameRamon Sinkeldam (FDJ)
Vorig jaar viel Ramon Sinkeldam in de Tour vooral op doordat hij in een mager rood-wit-blauw shirt reed. Geen opvallende driekleur voor de Nederlands kampioen, maar simpelweg een klein vlaggetje op het shirt. Dit jaar koerst hij voor FDJ en mocht hij wel in een volledig rood-wit-blauw gekleurde trui rijden. Tijdens de Tour heeft hij maar één taak: Arnaud Démare aan zoveel mogelijk ritzeges helpen. Het is hem op het lijf geschreven.4e deelnameTom-Jelte Slagter (Dimension Data)
Bij Dimension Data zijn alle ogen gericht op Mark Cavendish en Edvald Boasson Hagen, maar Afrikaanse team beschikt ook over de nuchtere Groninger Tom-Jelte Slagter. In zijn derde deelname is hij samen met de Belg Serge Pauwels de enige in de ploeg die bergop wat kan betekenen, want ook Mark Renshaw, Reinardt Janse van Rensburg en Julien Vermote rijden volledig in dienst van sprinter Cav. Een nagenoeg vrije rol dus voor Slagter, wie weet wat het hem brengt.3e deelnameWout Poels (Sky)
Iedereen herinnert zich wel de beelden van een gevallen Wout Poels in de kleuren van Vacansoleil. Wat had hij niet gescheurd of gebroken? Nu, jaren later, is hij de meesterknecht van Chris Froome en is hij niet meer weg te denken uit het peloton. Hij staat de veelbesproken Brit bij op jacht naar zijn vijfde eindzege, maar wat kan Poels zelf? Heeft hij het in zich om podium te rijden in een grote ronde? Vorig jaar eindigde hij als zesde in de Vuelta, terwijl Froome die koers won. Zit er in de schaduw van Froome opnieuw een mooie klassering in?6e deelnameMarco Minnaard (Wanty-Groupe Gobert)
Met Marco Minnaard en Antwan Tolhoek is Zeeland goed vertegenwoordigd. Minnaard rijdt voor de met een wildcard toegelaten ploeg Wanty-Groupe Gobert en liet zich vorig jaar bij zijn debuut veel in de aanval zien. Minnaard was al heel vroeg zeker van een plekje in de Tourselectie en heeft rustig kunnen toewerken naar de Tour. Doet hij het beter dan vorig jaar? Hij krijgt vrijheid genoeg, want aanvallen is het devies bij de kleine Belgische ploeg.2e deelnameTom Dumoulin (Sunweb)
Behoeft eigenlijk geen introductie. Na zijn tweede plaats in de Giro hoopt Tom Dumoulin ook sterk te presteren in de Tour. Vraagtekens heeft hij wel, want zijn de Giro en Tour wel te combineren. Met slechts één wedstrijd in de benen (NK) staat hij aan de start van La Grande Boucle en gaat de wereldkampioen tijdrijden op jacht naar zijn eerste top-tien klassering. Sunweb ziet het vooral als een mooie leerschool voor Dumoulin om te kijken wat hij in de Tour kan, zeker met een zware Giro in de benen, maar Dumoulin gaat ongetwijfeld niet naar Frankrijk om alleen te leren..5e deelnameLaurens ten Dam (Sunweb)
Eigenlijk zou hij voor zijn podcast dagelijks verslag doen vanaf een camping of barretje, maar last-minute is Laurens ten Dam toch nog opgeroepen voor de Tour. Ploegmaat Wilco Kelderman was al zeker van deelname, maar kwam tijdens het NK hard ten val en moet door pijn aan zijn schouder forfait geven. Ten Dam werd opgeroepen als vervanger en heeft een belangrijke rol: Dumoulin bijstaan. Aan ervaring geen gebrek bij LTD.10e deelname