Drie dagen lang strijkt de Tour de France Femmes straks neer op Nederlandse bodem, waarvan twee dagen in Zuid-Holland. Wat kunnen we verwachten en wat zijn leuke hotspots om te gaan kijken? Wij deden een parcoursverkenning. In onze Tour de France Femmes Gids lees je alles over de Tourstart.

Op 12, 13 en 14 augustus, midden in het sportgeweld deze zomer, staat er daags na de Olympische Spelen met de Tour de France Femmes iets heel moois te gebeuren in eigen land. Drie dagen lang zijn de beste rensters ter wereld te vinden in Nederland, waarvan twee dagen in de omgeving van Rotterdam. Drie voor de prijs van twee, want op de tweede dag wordt zowel een rit in lijn als een tijdrit verreden in de havenstad.

Het is de eerste keer dat de Tour de France Femmes in Nederland begint, maar niet de eerste keer dat de Tour de France neerstrijkt in Rotterdam. Twee keer eerder maakte de stad al deel uit van het Tourcircus. In 2010 vond het Grand Départ er plaats met een proloog. Ondanks het slechte weer en de concurrentie van het WK voetbal stond het rijendik langs het parcours. Iedereen wilde een glimp opvangen van mannen als Fabian Cancellara en Lance Armstrong (toen nog wel).

Een dag later trok het peloton via Rotterdam naar Brussel. Dat ging over de Groene Kruisweg, een 34 kilometer lange route van Rotterdam naar Brielle. Wekelijks ben ik op die weg te vinden en nog vaak denk ik terug aan die dag en alle gekte rondom het evenement. Tijdens koersen als de World Ports Classic, de Tour de Rijke of de Zuid-Hollandse Eilanden Tour was ik samen met mijn vader meestal de enige die op de Groene Kruisweg een kijkje kwam nemen, maar op 4 juli 2010 leek wel heel Zuid-Holland te zijn uitgelopen. Het was een gekkenhuis. Dat kan alleen bij de Tour. Twee maanden eerder trok de Giro d’Italia ook door mijn woonplaats en stond er bijna niemand langs de kant van de weg. Het is te hopen dat de Tour voor vrouwen wel leeft bij het grote publiek.

Bolletjestrui in de Maasdeltatunnel

Terug naar het parcours. De Tour de France Femmes 2024 start officieel in Rotterdam, naast het Depot Boijmans Van Beuningen in het Museumpark om precies te zijn. Daar worden ook alle ploegen voorgesteld. Via een optocht over de Coolsingel en door Schiedam volgt na het geneutraliseerde vertrek op de Vlaardingerdijk het echte startsein. Die plek is goed te bereiken: als je bij metrostation Vijfsluizen uitstapt, is het maar een paar minuten wandelen. Daarna ruilt de Tour Schiedam in voor Vlaardingen.

Het mooiste en meest opvallende aan de 124 kilometer lange etappe volgt daarna. Het vrouwenpeloton maakt namelijk via de Maasdeltatunnel de oversteek van Vlaardingen naar Rozenburg. De Maasdeltatunnel, in de volksmond Blankenburgverbinding genoemd, ligt er pas sinds maart en gaat vanaf december open voor verkeer. Aan de rensters de primeur om er als eersten doorheen te rijden. En noem het maar niets: er staat zelfs een heuse trui op het spel. De tunnel daalt naar 26,5 meter onder NAP en stijgt na het uitrijden naar 20 meter boven NAP. Voor mooie plaatjes hoef je trouwens niet in de omgeving van Rozenburg te zijn.

Daarna heeft de wind vrij spel als de vrouwen over het eiland Voorne-Putten rijden. De karavaan trekt via Hellevoetsluis richting Zuidland, waar in juni het NK jeugdwielrennen nog werd georganiseerd en waar veel Nederlandse toppers vandaan komen. Nederlands kampioen tijdrijden Daan Hoole, de broertjes Daan en Roel van Sintmaartensdijk en import-Zuidlander Fabio Jakobsen; allemaal wonen ze er. Via Abbenbroek (de geboorteplaats van Maarten den Bakker) wordt weer koers gezet richting Rozenburg. Als je de rensters twee keer wilt zien, moet je dus daar zijn en tussendoor ongeveer een uurtje wachten.

Wanneer de rensters voor de tweede keer door de Maasdeltatunnel rijden, gloort er aan het einde van de tunnel een heuse prijs: de bolletjestrui. Degene die als eerste bovenkomt op de klim van vierde categorie (ja, echt waar), verdient de bollen. Na de tweede passage door de Maasdeltatunnel wordt via Maassluis het Westland binnengereden. De finale speelt zich af in Den Haag. Na een rondje door het Zuiderpark
kunnen de rensters de zee al ruiken. Ter hoogte van de Lozerlaan en de Nieuweweg kun je het peloton in volle finale twee keer zien. Vanaf dat kruispunt is het bij de laatste passage nog drie kilometer tot de finish in Kijkduin. Op de Kijkduinerstraat is het waarschijnlijk sprinten geblazen.

Kijktip
Museumpark in Rotterdam, Maasdeltatunnel (bergsprint), Zuiderpark en finish in Kijkduin.

Reistip
Metrostation Dijkzigt (voor Museumpark); Kijkduin is op die dag waarschijnlijk niet goed bereikbaar met het openbaar vervoer.

Het volledige programma vind je op de site van de organisatie.

Van Dordt naar Rotterdam

Met waarschijnlijk een sprinter in de gele trui gaat een dag later de tweede etappe van start. Dat gebeurt in Dordrecht, de geboorteplaats van Lucinda Brand. De renster van Lidl-Trek rijdt nog altijd geregeld mee bij haar club DRC De Mol en kent alle wegen rondom Dordrecht en Rotterdam op haar duimpje. De rit gaat al om 9.50 uur van start op het Energieplein in Dordrecht. Er staat een korte (67 kilometer) maar krachtige etappe te wachten. Via Papendrecht volgt een rondje door de Alblasserwaard en zullen uiteraard de beroemde molens van Kinderdijk goed in beeld worden gebracht.

De etappe voert via Ridderkerk naar Barendrecht en Rhoon, waar lange tijd op een dijk wordt gereden. Daarna gaat het peloton via Rhoon-Portland richting Rotterdam en wacht een mooie finale. Eerst passeert de Tour de Kuip, daarna trekken de vrouwen via de Willemsbrug naar de Boompjes, waar de streep is getrokken. Maar eerst volgt er na de Willemsbrug nog een klein lusje langs de Markthal en de vermaarde kubuswoningen. De laatste kilometer is rechtdoor en op een brede weg. De finishlijn is vlak voor de kruising van de Erasmusbrug getrokken op de plek waar negen jaar geleden in de Tour voor mannen een tussensprint plaatsvond.

Kijktip
Kinderdijk, Rijsdijk in Rhoon (makkelijk afsteken), overgang Boompjes-Willemsbrug (twee passages).

Reistip
P+R Energiehuis Dordrecht (Centraal Station Dordrecht, buslijn 10), metrostation Leuvehaven (paar minuten lopen naar finish).

Sluitstuk

Na een waarschijnlijk razendsnelle ochtendrit, volgt ’s middags een korte tijdrit van slechts 6,3 kilometer. De start is op bekend terrein, namelijk een paar honderd meter van de finish van de ochtendrit. Om precies te zijn aan de voet van de Erasmusbrug op de plek waar ook de Rotterdam Marathon van start gaat. Eerst volgt er een lang recht stuk over de Coolsingel richting de Hofpleinfontein. Na een rondje van de zaak wordt er weer teruggereden naar de Erasmusbrug. Na de passage van de brug keren de rensters via de Willemsbrug terug op de Boompjeskade, waar in de ochtend ook de finishlijn was getrokken.

Leuk detail: in Rotterdam word je als fietser nog altijd herinnerd aan het feit dat in 2010 de Tour voor mannen ook hier van start ging. Op de 8,8 kilometer lange route van de proloog van destijds vind je namelijk allemaal schilderingen op de weg met routepijltjes. Zo kun je zelf de route over de Erasmusbrug, de Willemsbrug en eindstop Ahoy rijden. Krijgen we na 13 augustus ook een blijvende herinnering aan de Tour voor vrouwen? Wie weet. De Tour gaat na drie dagen via Valkenburg weer naar het land van herkomst. De ronde eindigt op Alpe d’Huez, een klim die een stuk lastiger is dan de Maasdeltatunnel. Maar er is wel een overeenkomst: ze staan allebei gecategoriseerd als een col, en dat kunnen we van niet veel tunnels zeggen.

Kijktip
Coolsingel (twee keer), Erasmusbrug, Willemsbrug.

Reistip
Metrostation Wilhelminaplein, Leuvehaven, Beurs en Stadhuis (alle op de route).

Wil je alles lezen over de Tourstart in Rotterdam? Hala dan de officiële Tour de France Femmes Gids in huis!