Na de sprint van dinsdag en de aanstaande bergritten van donderdag, vrijdag en zaterdag is dit de ideale etappe voor de aanvallers. Wie slaat zijn slag in de 200 kilometer lange etappe naar Gap? Wij blikken vooruit op de zeventiende Touretappe!

Parcours

De zeventiende rit start bij de Pont du Gard, een Romeins aquaduct dat later is uitgegroeid tot een brug. De Pont du Gard staat op de werelderfgoedlijst van UNESCO en is voor vakantiegangers in de regio Montpellier/Marseille een must om te bekijken. Aan fraaie plaatjes zal het woensdagmiddag dus niet ontbreken als het peloton rond 12:40 uur wordt weggevlagd.

De aanvallers zullen geen oog hebben voor de Pont du Gard. Zij staan te trappelen om mee te zitten in de vlucht van de dag, want de kans is bijzonder groot dat een kopgroep vooruit weet te blijven. Voor de sprinters is de rit namelijk te lastig en voor de klimmers komen er nog drie bijzonder zware dagen aan. Dit is een typische rit voor de aanvallers; een overgangsetappe.

Het peloton trekt de Alpen in en dat is aan het routeprofiel wel te zien. Het begin van de etappe is nog vlak, maar vanaf de tussensprint (na 62 kilometer) blijft het glooiend. Vanaf dat punt wordt er lang geklommen naar de top van Côte de la Rochette-du-Buis, al is de klim officieel maar 2,3 kilometer lang en is het aangeduid als een vierde categorie-klim. Daarna gaat het dertig kilometer in dalende lijn naar Laragne-Montéglin, waar in de verte de Alpenreuzen al opdoemen.

De echte Alpenreuzen worden vandaag niet getrotseerd, maar met de Col de la Sentinelle staat er wel een lastige hindernis op de renners te wachten. De top van de 5,2 kilometer lange klim (gemiddeld stijgingspercentage 5,4%) is op 8,5 kilometer van het einde gelegen en dat biedt perspectieven voor de aanvallers. Na de klim is het niet ver meer naar Gap. Wint er opnieuw een aanvaller? De laatste winnaars in Gap maakten allemaal deel uit van een vroege vlucht. Wie voegt zich aan het rijtje van Pierrick Fédrigo, Sergio Paulinho, Thor Hushovd, Rui Costa en Ruben Plaza?

Start: 12:40 uur
Finish: +- 17:25 uur

Favorieten

Als we aan aanvallers denken, borrelen vanzelf de namen van Thomas De Gendt, Tim Wellens, Daryl Impey, Alberto Bettiol, Alexey Lutsenko, Matej Mohoric en Greg Van Avermaet op. Je leest het al: het is een onmogelijke opgave om de winnaar van woensdag te voorspellen. Toch is de kans aanwezig dat de winnende naam hier tussen zit, want dit zijn allemaal erkende hardrijders. De Gendt en Impey hebben zelfs al een rit gewonnen. Voor De Gendt en Wellens staat er meer op het spel. De bolletjestrui lonkt, maar met drie belangrijke bergetappes in het verschiet is de kans heel groot dat ze het woensdag rustig aan gaan doen.

Tim Wellens en Thomas De Gendt 2019

Van de 22 ploegen staan er nog 15 (!) droog. Dit is voor hen dé kans om de Tour te redden, al is niet voor iedereen de Tour mislukt als ze zonder ritzege huiswaarts keren (denk maar aan Ineos bij een eventuele eindzege). Soms is de wens de vader van de gedachte, maar wat als Julian Alaphilippe het op zijn heupen krijgt en in de afdaling naar Gap zijn landgenoot Pinot onder druk durft te zetten? Nogmaals: de kans is klein, maar het zou zomaar kunnen..

Er is nog een tweede scenario wat het wedstrijdverloop betreft. Stel dat er geen grote groep wegrijdt, dan is de kans aanwezig dat we met het peloton op de slotklim afstormen en de mannen van Sunweb (Michael Matthews) en BORA-hansgrohe (Peter Sagan) de boel controleren. Met een uitgedund peloton sprinten in Gap is een mogelijkheid. Naast Matthews en Sagan moeten we dan ook Sonny Colbrelli, Matteo Trentin, Greg Van Avermaet, Jasper Stuyven en… Alaphilippe niet uit het oog verliezen. Voor Viviani en Groenewegen zal de klim te zwaar zijn, maar wellicht kan Ewan wel zijn wagonnetje aanhaken.

Michael Matthews 2019

Sterren volgens Fiets.nl:

*** Michael Matthews
** Greg Van Avermaet, Peter Sagan
* Daryl Impey, Sonny Colbrelli, Matteo Trentin, Julian Alaphilippe

TV

Vanaf 14:15 uur mis je op Sporza en NPO1 niets van de etappe.