De vraag voor het drieluik in de Alpen is: blijft Julian Alaphilippe leider? Op papier is die kans klein, maar de Fransman heeft ons deze Tour de France al vaker verbaasd. Wat staat er de renners donderdag te wachten? Wij blikken vooruit op de achttiende Touretappe!

Parcours

Wat een dag.. Met twee klimmen van buitencategorie én een klim van eerste categorie staan er drie loodzware bergen op het menu. Het wordt een dag op grote hoogte. Letterlijk, want de toppen van de beklimmingen bevinden zich op 2109, 2360 en 2642 meter hoogte. De ijle lucht gaat dus een rol spelen, en in dit soort etappes komen meestal plots andere renners bovendrijven. Kijk niet raar op als het klassement stevig wordt opgeschud.

De start wordt al vroeg (11:25 uur) in Embrun gegeven. Na een kort lusje wordt er iets ten oosten van de startplaats de eerste echte klim van de dag opgereden: de Col de Vars. Met een lengte van 9,3 kilometer en gemiddelde stijging van 7,5% is dit al een zware beproeving voor wat komen gaat. Niet voor niets is de Col de Vars aangeduid als klim van eerste categorie, en dat is vooral halverwege de beklimming goed te merken. Na een kort tussenstukje loopt de weg in de dubbele cijfers omhoog. Pittig.

Na de Col de Vars wordt er in noordelijke richting naar de Izoard gereden. Qua stijgingspercentage is de Izoard net zo zwaar als de Vars, alleen is de Izoard twee keer zo lang. De kans is groot dat er op de Izoard al een renner door het ijs zakt, want in combinatie met de hitte wordt de beklimming van de Col d’Izoard een loodzware beproeving. Helemaal met in gedachten dat er nog een monsterklim wacht: de Galibier.

De profielen van de Col d’Izoard en Col du Galibier.

De Galibier is lang, maar niet extreem steil. De eerste kilometers loopt de weg niet meer dan 5% gemiddeld omhoog, al voelt dat na zo’n zware etappe verre van makkelijk aan. Na 14 kilometer begint het steiler te worden en wachten er net voor de top nog gemene stroken van bijna 10%. “De Galibier is echt een rotding. De lengte en hoogte maken het een sloper. Klassementsmannen die niet meer zo goed zijn, zullen hier langzaam doodgaan. Op de top van de Galibier hebben we als kopmannen zien plooien en breken”, zegt José De Cauwer in de Tourgids van Procycling.

Na de Galibier wacht er nog een afdaling van negentien kilometer naar Valloire, waar om 17:15 uur de renners worden verwacht. “Wie tijdens de klim alleen komt te zitten tegen een groepje dat vooraan blijft koersen, gaat in de lange bijtrap-afdaling nog meer tijd verliezen. Dit zijn de etappes waarin het klassement wordt beslist.”

Start: 11:25 uur
Finish: +- 17:20 uur

Favorieten

Resultaten uit het verleden bieden geen garantie voor de toekomst, zo luidt het spreekwoord. Her en der valt te lezen dat Thibaut Pinot de absolute topfavoriet is, gebaseerd op recente resultaten. Toegegeven: op de waaieretappe na heeft Pinot nog geen slechte dag gekend, maar wie zegt dat hij dat niet krijgt? In de Giro van 2018 was hij ook ijzersterk tot de laatste week, toen werd hij bevangen door de hitte en stapte hij uitgedroogd uit de Italiaanse ronde. Het heeft hem maanden geduurd om weer op niveau te komen.

Thibaut Pinot 2019

Desalniettemin is Pinot de man in vorm en is hij ook de grote favoriet om de achttiende etappe te winnen. Pinot maakt bergop de sterkste indruk, heeft aan zijn daalcapaciteiten gewerkt en heeft een goede sprint in zijn benen. De derde week is echter iets magisch. Steven Kruijswijk is zo’n renner die altijd sterk presteert in de laatste week van een grote ronde. Ook de Spanjaarden, Italianen en Colombianen zijn er traditioneel sterk, mede door de ijle lucht. Van het Movistar-trio Mikel Landa, Nairo Quintana en Alejandro Valverde mogen we dus nog wel een alles-of-niets-aanval verwachten. Behalve de leiding in het ploegenklassement heeft de Spaanse ploeg nog maar weinig in handen.

Naast Pinot en Kruijswijk zijn de andere grote favorieten voor de dagwinst Geraint Thomas, Egan Bernal en Emanuel Buchmann. En hoe doet Alaphilippe het? Op de Prat d’Albis verloor hij al wat tijd op zijn concurrenten. Was dat het eerste scheurtje in zijn schild? Als hij zondag in Parijs met het geel om de schouders staat is dat een geweldige stunt. De kans is echter minimaal, zo denken ook de bookmakers. Zij verwachten zelfs niet dat Alaphilippe bij de beste zes gaat eindigen.

De dagwinnaar moeten we hoogstwaarschijnlijk tussen de klassementsmannen zoeken. Bijna niemand heeft de capaciteiten om een op hol geslagen peloton op de Izoard of Galibier voor te blijven, mits bijvoorbeeld Simon Yates, Vincenzo Nibali, Fabio Aru of Ilnur Zakarin een superdag kennen. Wie pakt de winst?

Sterren volgens Fiets.nl

**** Thibaut Pinot
*** Geraint Thomas, Steven Kruijswijk
** Egan Bernal, Emanuel Buchmann, Mikel Landa
* Nairo Quintana, David Gaudu, Rigoberto Uran, Richie Porte, Simon Yates, Julian Alaphilippe

TV
Vanaf de start zijn Sporza, de NOS en Eurosport er al bij. Dat is rond 11:00 uur.