Nog maar net bekomen van de twee sprintoverwinningen van Dylan Groenewegen, wacht zondag misschien wel dè etappe van de Tour de France 2018. Niets minder dan een mini-klassieker van Parijs-Roubaix staat op het menu. Blijft Greg Van Avermaet in het geel en welke klassementsrenners zakken er door het ijs? Wij blikken vooruit.

Parcours

Naar deze etappe hebben alle wielerliefhebbers al tijden uitgekeken. De rit van Arras naar Roubaix is niet zomaar een etappe, maar een mini-editie van de klassieker Parijs-Roubaix. Wij Nederlanders hebben goede herinneringen aan de kasseien, denk maar aan de recente prestaties van Niki Terpstra in de Hel van het Noorden of de laatste keer dat de Tour ook een kasseienrit kende en Lars Boom de overwinning pakte. Vandaag is het smullen geblazen met liefst vijftien secteurs pavés en 22 kilometer aan kasseien.

9e etappe Tour de France 2018

Lekke banden, stofwolken en valpartijen; we gaan het allemaal zien. De achtste etappe gaat om 12:50 uur van start in Arras en doet na 47,5 kilometer de eerste kasseienstrook aan. De eerste helft van de route kent drie kasseienstroken, maar daarna barst het spektakel helemaal los en doet de negende Touretappe eigenlijk Parijs-Roubaix van 2017 dunnetjes over. Toen dokkerde het peloton over de Carrefour de l’Arbre, maar dat doet de Tourkaravaan niet. Via Hem ligt acht kilometer later de finish naast de wielerbaan van Roubaix. Omstreeks 16:09-16:28 uur (i.v.m. WK voetbal zo vroeg) weten we wie de kasseienrit heeft gewonnen en welke klassementsrenners er schade hebben opgelopen.

Kasseienstroken:
1. Escaudoeuvres – Thun (1600 m)
2. Eswars – Paillencourt (1600 m)
3. Auberchicourt – Ecaillon (900 m)
4. Warlaing – Brillon (200 m)
5. Tilloy – Sars-et-Rosières (2400 m)
6. Beuvry – Orchies (1400 m)
7. Auchy – Bersée (2700 m)
8. Mons-en-Pévèle (900 m)
9. Mérignies – Avelin (700 m)
10. Pont-Thibault – Ennevelin (1400 m)
11. Templeuve (500 m)
12. Cysoing – Bourghelles (1300 m)
13. Bourghelles – Wannehain (1100 m)
14. Camphin-en-Pévèle (1800 m)
15. Willems – Hem (1400 m)

Favorieten

Er staan liefst vier oud-winnaars van Parijs-Roubaix aan de start: Niki Terpstra, John Degenkolb, Greg Van Avermaet en Peter Sagan. Zij zijn direct de topfavorieten voor de ritwinst, maar toch krijgt Sagan een extra ster. De Slowaak won al twee ritten deze Tour en is de laatste winnaar van de Hel van het Noorden. Hij is in topvorm en heeft een volledige ploeg dat voor hem in dienst rijdt. Maakt hij de verwachtingen waar? Na de diskwalificatie van Fernando Gaviria kan hij ook een gouden zaak doen in het puntenklassement. Er staat dus wat op het spel.

Silvain Dillier en Peter Sagan 2018

Quick-Step is in de klassiekers altijd de ploeg om in de gaten te houden. In de Tour beschikken de Belgen over meerdere kanshebbers, zoals Terpstra, Yves Lampaert en Philippe Gilbert. Terpstra won in 2014 Parijs-Roubaix en is eigenlijk speciaal voor deze rit gestart in de Tour. Met de juiste ploegtactiek kan er zomaar een Quick-Step-renner als eerste de streep in Roubaix passeren. Of wint er een andere Belg, namelijk de geletruidrager Greg Van Avermaet? Met een 1e, 3e en twee 4e plaatsen in de pocket weet hij hoe de steentjes er in Noord-Frankrijk bijliggen. Outsiders voor de overwinning zijn Jasper Stuyven, John Degenkolb, Alexander Kristoff, Arnaud Démare en Sep Vanmarcke.

Klassementsmannen
Mogen we Geraint Thomas tot de klassementsrenners rekenen of is Chris Froome nog altijd de kopman bij Sky? Het lijkt het laatste, maar Thomas kan zondag wel een goede zaak doen. Hij heeft van alle klassementsrenners nog het meeste weg van een klassiekerspecialist en werd zevende in de 2014-versie van Parijs-Roubaix. In het klassement staat Thomas op slechts zeven seconden van Van Avermaet, dus dat gaat heel spannend worden.

Chris Froome, Nairo Quintana en Richie Porte zullen vooral hopen dat het snel maandag is, want rijden op de kasseien is niet voor hen weggelegd. Jakob Fuglsang daarentegen stond Vincenzo Nibali jaren geleden bij in de door Lars Boom gewonnen kasseienrit in de Tour, waarbij Fuglsang samen met Lieuwe Westra aan de basis stond van zijn Touroverwinning. Nibali zal handenwrijvend uitgekeken hebben naar deze rit.

En wat mogen we verwachten van de Nederlandse klassementsmannen. We weten dat ze de kasseien tussen Arras en Roubaix hebben verkend, maar zij deden nog nooit mee aan Parijs-Roubaix. Dumoulin verloor vier jaar geleden in de door Boom gewonnen rit 2:28 minuten op Boom, maar wist de schade op mannen als Porte en Thomas te beperken. Kortom: alles kan.

Sterren volgens Fiets.nl:

**** Peter Sagan
*** Niki Terpstra, Greg Van Avermaet
** Alexander Kristoff, John Degenkolb, Jasper Stuyven
* Yves Lampaert, Arnaud Démare, Sep Vanmarcke, Geraint Thomas, Edvald Boasson Hagen, Vincenzo Nibali, Alejandro Valverde, Jakob Fuglsang

TV
Vanaf 14:10 uur is de 9e rit live te zien op NPO1, Sporza en Eurosport 2.