Negatief advies bietensap gehandhaafd
Het Nederands voedingscentrum handhaaft het negatieve advies voor het dagelijks gebruik van nitraatrijke supplementen als bietensap of bietensapconcentraat. Volgens het bureau kleeft aan het overmatig gebruik van deze supplementen mogelijk nog steeds een gezondheidsrisico. Het voedingscentrum heeft alle adviezen over nitraatrijke voeding tegen het licht gehouden na bestudering van de laatste wetenschappelijk literatuur. De bevindingen staan in de factsheet ‘Adviezen nitraat en nitraatrijke groente’. “Onder sporters zien we een trend van het gebruik van nitraatrijke supplementen , omdat ze tot verbeterde sportprestaties zouden leiden”, stelt Stephan Peters van het Voedingscentrum. ”Dat is niet goed genoeg onderzocht om dat te bevestigen. Wat we wel zien is dat de hoge dosis nitraat in zulke supplementen bovenop de dagelijkse hoeveelheid nitraat komt en kan daardoor zorgen voor een toename van nitrosaminevorming. Daarom raden we sporters aan om terughoudend te zijn.”Voorzorgprincipe Op het moment dat er onzekerheid bestaat over de veiligheid van een stof die consumenten via voeding binnenkrijgen, geldt volgens Peters een voorzorgsprincipe. “Als we niet kunnen uitsluiten of een verdacht stofje in ons eten een gezondheidsrisico vormt, dan kiezen we voor de veiligheid van ons eten. We hanteren dan een beperkend advies,” licht Peters toe. “Voor het Voedingscentrum staat de veiligheid van ons eten altijd voorop . Op het moment dat bewezen is dat het onterecht is, trekken we de adviezen weer in, zoals nu het geval is met enkele andere nitraatadviezen.” Het Voedingscentrum heeft bijvoorbeeld het beperkende advies voor de consumptie van nitraatrijke groente worden opgeheven. Dat betekent dat consumenten niet meer hoeven te letten op hoe vaak ze per week nitraatrijke groente als spinazie of sla eten. Ook de combinatie van nitraatrijke groente met vis zorgt volgens het Voedingscentrum niet voor gezondheidsproblemen.”Met het eten van nitraatrijke groente leek het in eerder onderzoek mogelijk om te veel nitraat binnen te krijgen. Dit was een klein, maar vermijdbaar risico. Uit de nieuwe analysegegevens blijkt dat de consumptie van nitraatrijke groente een verwaarloosbaar risico vormt voor de gezondheid. Daarom vervalt het advies om niet meer dan 2 keer per week nitraatrijke groente te eten”, legt Peters uit.Nitraat zit met name in bladgroente, zoals spinazie, sla, bietjes, andijvie en bleekselderij. Nitraat is ongevaarlijk, maar in het lichaam kan het omgezet worden in nitriet en vervolgens in schadelijke nitrosamines. De laatstgenoemde stof wordt geclassificeerd als ‘mogelijk kankerverwekkend’.