“Ik heb nu zowel een hartslagmeter als een vermogensmeter. Trainingsschema’s geven vaak een keuze tussen een schema op hartslag en een schema op vermogen. Wat is het verschil tussen de twee en welk van de twee is beter?”

Door Stefan van Klink

Hartslag en vermogen zijn beide erg nuttig om grip te krijgen op je training. Het beste antwoord is daarmee: gebruik beide meters. De combinatie van hartslag en vermogen kan je namelijk veel vertellen over je training. Het is echter wel handig om één van de twee uit te kiezen om je schema te volgen. De meest gebruikte keuze hierbij is de vermogensmeter, maar daarvoor is het wel belangrijk om te begrijpen wat beide meters doen.

Hartslag

Met hartslagmeters wordt al heel lang getraind. Een hartslagmeter geeft aan hoe je lichaam reageert op de inspanning die je levert. Naarmate de inspanning zwaarder wordt, gaat je hartslag omhoog. Wanneer je je hartslagzones goed berekend hebt, kan dit dus weergeven hoe zwaar de training voor je is geweest. Het grote voordeel van de hartslagmeter is dat je zones constanter zijn dan je vermogenszones.

Op een goede of een slechte dag kunnen je hartslagzones wel iets afwijken, maar dat verschil is minimaal in vergelijking met je vermogen. Zolang je jaarlijks je hartslagzones blijft updaten, zijn deze behoorlijk betrouwbaar. Het nadeel van de hartslag is echter dat er altijd vertraging in zit. Je lichaam heeft namelijk tijd nodig om zich aan te passen aan de inspanning die je levert. Een ervaren wielrenner zal merken dat je hartslag door kan blijven stijgen terwijl je dezelfde inspanning levert, puur omdat je lichaam nog niet klaar is zich aan te passen.

Vermogen

Een vermogensmeter meet de kracht die je levert op je pedalen. Deze meter zegt dus niet hoe zwaar het voor je is, maar simpelweg wat je aan het doen bent. Het grote voordeel daarvan is dat je vermogensmeter direct reageert. Hierdoor heb je een veel duidelijker
beeld van de inspanning die je aan het leveren bent.

Daarnaast kan een vermogensmeter ook een veel duidelijker beeld geven van de inspanning die je boven je FTP levert, terwijl dat bij hartslag erg lastig zichtbaar te krijgen is. Waar je bij hartslag vooral ziet dat je in de verzuring zit, kun je bij vermogen onderscheid maken in hoe intensief de training precies is. Zelf vind ik een vermogensmeter vooral erg motiverend. Dit komt vooral omdat je vermogensmeter meer inzicht geeft in de progressie die je boekt. Het
bijhouden van wattagerecords geeft je inzicht in wat je in je hebt. Check bijvoorbeeld eens wat het hoogste vermogen is dat je gemiddeld over vijf minuten gereden hebt en probeer dat in de volgende training die daar geschikt voor is te verbeteren.

Hartslag of vermogen?
Hartslag of vermogen, dat is de vraag.

Combinatie

Mijn advies over hartslag en vermogen zal altijd zijn om beide meters te combineren. Gebruik je vermogensmeter om je training uit te voeren en gebruik je hartslagmeter om achteraf je inspanning te controleren. Als je trainingszones op de juiste manier zijn uitgevoerd, zou je namelijk ongeveer in dezelfde zones moeten hebben getraind. Blijk je in een hogere vermogenszone te trainen dan in je hartslagzones? Dan kunnen er twee dingen aan de hand zijn: je zones kloppen niet of je bent beter geworden. Blijf dus regelmatig je hartslagzones met elkaar vergelijken. Die combinatie van beide geeft je namelijk goed inzicht in je progressie.