In Fiets besteden we veel aandacht aan gadgets als vermogensmeters, zonder dat we uitgebreid ingaan op wat je er in de praktijk mee doet. In deze blog gaat Rodrick voor het eerst trainen met een vermogensmeter. Hier bericht hij wat hij dan tegenkomt.Sinds ik een blogje schrijf, fiets ik verbaasd in de rondte. Ik ben de afgelopen maand al vaker op mijn blog aangesproken dan door enig ander artikel dat ik heb geschreven. Het leeft dus, dat trainen op vermogen en ik ben blij dat ik het niet voor niets doe. In het kader van ‘FAQ’, hier antwoorden op de drie meest gestelde vragen:

  1. Waarom heb je gekozen voor de vermogensmeters die je nu gebruikt?

Ik rijd met pedalen van Powertap, de P1, en met het vermogensmeetsysteem van Verve, de Infocrank. De pedalen koos ik omdat ik er hufterproof mee kan switchen tussen verschillende fietsen. Kwestie van pedalen overzetten met een inbus, that’s all folks. Kan niet verkeerd, kan niet kapot. Enige nadeel dat ik tot nu heb kunnen ontdekken is de schoenplaatjes. Net niet Look Keo, terwijl ik met SPD-SL reed. Da’s overschakelen. En dus net-niet Look Keo. Ze lijken erop, passen wel, maar net-niet. Te link om mee te sprinten. Maar het blijkt dat Wellgo ze fabriceert en dat BBB-plaatjes prima passen. De Infocrank heb ik niet gekozen, die is gewoon aangeleverd om te duurtesten, omdat de ontwerper van de nogal overtuigd is van zijn product en ik dat wel eens wilde zien. Kom ik later op terug.

2. Wat heb je op je beeldscherm van je computer tijdens je training?

IMG_2139IMG_2141Kijk de plaatjes. Ik heb hartslag, cadans en wattage. Drie informatieschermpjes, waarop ik kan zien wat relevant is. Soms switch ik naar het volgende scherm, met de balans tussen links en rechts er op, maar ik haal bijna altijd een 50-50 balans, waardoor die informatie niet meer zo relevant is. Net zo min relevant zijn tijdens mijn training: snelheid, gemiddelde snelheid, snelheid die ik had kunnen halen als wat ik wat harder was gaan fietsen etcetera. Praten kun je over tijd, Normalised Power en zo verder, maar ik hou van een lean en mean scherm.

 

 

3. Rijd je ook op hartslag?

Ja. Kijk maar naar mijn schermpjes. Om diverse redenen, trouwens. Wattage wisselt heel snel, hartslag duurt lang. Zo weet je je steady state van inspanning beter in de gaten te houden. Verder monitor ik op die manier de balans tussen output en input, hoe ik me voel. Dat zie ik beter aan mijn hartslag. En daarbij tel ik ook mijn gevoel. Vermoeidheid zorgt ervoor dat je je niet kunt inspannen en geen vermogen kunt leveren. Dan moet je dus rusten, of je training aanpassen.

Ik ga eind februari nog een weekje skiƫn. Dat is de afsluitende week van de eerste trainingen van het jaar. Daarna, in maart, ga ik gerichter trainen. Maar eerst los in de sneeuw.