Met de foam roller is het mogelijk om een aantal veelvoorkomende fietskwaaltjes tegen te gaan. Omdat je als duursporter lang in een bepaalde houding moet zitten, is het niet zo gek dat het pijntjes met zich mee kan brengen. Zo’n 15 procent van de nieuwe fietsers krijgt bijvoorbeeld last van hun knie. Dit kan je voorkomen door korte sessies, ongeveer 2 minuten, op de foam roller.

Langzaam wennen

Vooral in het begin kan de foam roller voor irritatie zorgen. De spieren zijn nu eenmaal niet gewend aan deze beweging. De roller is vooral geschikt voor de hamstring, quadriceps en de kuitspieren. Twee à drie minuten na een rit is al voldoende. Na ongeveer een week raakt je lichaam eraan gewend en zullen er ook minder irritaties zijn bij en na gebruik.

Behoud de controle

In plaats van de roller worden er ook andere voorwerpen gebruikt om het spierherstel te bevorderen. Hier gaan veel mensen de mist in. Er wordt gebruik gemaakt van een tennis-of golfbal. Deze geven veel meer mee waardoor de oefening te ongecontroleerd wordt. Zorg er dus altijd voor dat je elke oefening gecontroleerd uitvoert.

Wanneer?

Het is ook mogelijk om de foam roller voor een training te gebruiken om je spieren alvast ‘los’ te maken.

Hoe?

De meningen verschillen. De ene fysiotherapeut zegt bijvoorbeeld dat je langzaam moet rollen, de ander zegt juist weer dat je bepaalde ’triggerpoints’ moet opzoeken en daar 2 minuten op moet blijven hangen. Probeer het zelf uit en ervaar wat je fijner vindt.

Met een kleine medicijnbal (ter grootte van een tennisbal, maar dan iets zwaarder) is het mogelijk om bijvoorbeeld je bilspier los te maken. Op het internet staan genoeg handige oefeningen!


Zo ziet een foam roller eruit. 

Voor zo’n €15 schaf je al een foam roller aan.