Sensa was jaren het merk van de hardtails met vaste vorken, maar daar is sinds kort verandering in gekomen. Met de toevoeging van de Badia SL aan het assortiment begeeft Sensa zich nu ook op de markt van volledig geveerde fietsen. Een snelle racefully met 100 millimeter veerweg moet ervoor zorgen dat Sensa de aansluiting met de concurrentie niet verliest.


We gaan op pad met de Badia SL nadat we alles zorgvuldig hebben ingesteld. De Fox- dempers kunnen we inmiddels dromen en weten precies welke druk noodzakelijk is de optimale werking te verkrijgen. Het is stoffig in het bos. De banden maken we daarom tubeless en pompen ze op tot 1,3 bar.

Voordat we op de fiets stappen, bekijken we de fiets goed. Het veerconcept met de demper onder de bovenbuis is tegenwoordig gemeengoed. Opvallend is wel dat Sensa nog kiest voor een extra scharnierpunt in de liggende achtervork. Juist dat is één van de punten die we zien veranderen bij de nieuwe fully’s. Minder scharnierpunten betekent immers meer stijfheid en minder onderhoud.

Een andere opvallende vaststelling is de mix tussen moderne geometrie en het vasthouden aan de ‘oude standaard’. De zitbuis is met 74,5 graden lekker vooruitstrevend steil en ook de balhoofdhoek doet met 68,8 graden niet onder voor de concurrentie. Helaas is de bovenbuis met een reach van 433 in een maat L juist erg kort. Neem bijvoorbeeld een Specialized Epic of Santa Cruz Blur, die zijn in dezelfde maatvoering bijna 3 centimeter langer. Dit moet ook wel, want met relatief lange achtervorken (440 millimeter) en toch een erg korte wielbasis van 1140 millimeter moet dat gebrek aan ruimte ergens in zitten.

Op stap dan. We beperken ons ditmaal tot de diverse vaste routes in Noord-Brabant, maar wel volle bak. Direct valt op dat de stijfheid in het balhoofd ruimschoots aanwezig is. Zeker in verhouding met de relatief slappe Fox 32 Stepcast-vork en de zeer soepele Rocket Ron- banden. De vering doet zijn werk zoals we gewend zijn en werkt behoorlijk progressief. Wel pompen we de demper nog tot twee keer toe bij om dit effect te bereiken. We rijden met 180 psi in de achterdemper en 90 psi in de voorvork. Uw tester weegt 72 kilogram.

De gekozen onderdelen zijn stuk voor stuk van hoog niveau en daar heeft Sensa nergens bespaard. SRAM GX Eagle-onderdelen zijn inmiddels gemeengoed en ook gewoon goed. Het schakelt snel, soepel. Niks meer aan doen. De Shimano XT-remmen zijn natuurlijk ook prima. De remkracht is met de 180 millimeter voorschijf meer dan voldoende. Gebruik je de fiets in de Alpen overweeg dan wel een Icetech of bijvoorbeeld remschijf van Hope te monteren. De gekozen goedkopere alternatieven van Shimano kunnen de hitte tijdens langere afdalingen minder goed verwerken.

Sensa monteert daar waar het kan natuurlijk haar eigen huismerk. Het Supra-stuur is 720 millimeter breed. Prima, maar dat had nog best wel iets breder gemogen als ze mee willen met de concurrent. We sturen door de zandbak van Best. Honderden bochtjes, zorgvuldig aan elkaar geknoopt en met veel flow. De Sensa doet het goed maar we zijn niet meteen overtuigd. De banden harder, zachter. We rommelen nog wat aan het stuur. Wanneer we op de fietscomputer kijken zien we dat de vaart er echt wel in zit. Maar de snelheidsbeleving ‘van onder’ ontbreekt. De fiets voelt een beetje log. De lengte van de achtervorken in combinatie met de korte voorkant zou dit kunnen verklaren.


Onze testfiets is uitgerust met de optionele Fox Transferdropper, die we al kennen uit andere fietsen. Deze dropper werkt erg prettig en zeer soepel. Wel zouden we adviseren de cockpit te tunen. De lock-out knop van de vork/demper kan ook linksboven in plaats van onder het stuur waardoor er plaats vrijkomt voor een veel prettiger te bedienen shifter voor de dropper linksonder. De nu gebruikte hendel aan de rechterkant is gevoelig voor vuil en alleen goed bereikbaar als je de handen hebt van een Noord-Hollandse aardappelteler.

Tijdens een volgend rondje op thuisbasis Dorst nabij Breda kunnen we al een stuk beter overweg met de Badia SL. De banden blijven een gevoelig puntje, maar dat is vooral persoonlijk. De fiets heeft duidelijk een gebruiksaanwijzing en als je eenmaal gewend bent aan het stuurgedrag dan kun je er daadwerkelijk snel mee rijden. Wel constateren we nog een verbeterpuntje. De bidonhouder zit erg laag gemonteerd. Zo laag, dat je niet erg makkelijk bij de houder kunt wanneer je op een XL zit zoals ik.

Conclusie

We juichen toe dat ook Sensa afstapt van de cultuur van vaste vorken en hun horizon verbreedt. Bij de gekozen geometrie hebben we onze vraagtekens. De lengte had ik liever in de voorkant dan de achterkant gezien en ik ben heel benieuwd hoe de fiets rijdt met een 100 millimeter Reba of 34 Stepcast en een stel stevige banden in plaats van de nu gemonteerde Schwalbes. Waarschijnlijk voelt de fiets dan een heel stuk steviger en stabieler aan.

De prijs is met 4499 euro vergelijkbaar met andere merken in deze categorie en de fiets kan dan ook zeker in het rijtje naast een Focus O1E, Canyon Lux of Olympia F1X. Ben je geen fan van 1x aandrijvingen, dan kun je voor het zelfde bedrag ook een volledige XT-versie nemen met 2×11 versnellingen. Ook de dropper post is geen verplichting, al zouden we die wel van harte aanraden.