Onder prof- en amateursporters is Maurten inmiddels een bekende naam. Heb je een belangrijke wedstrijd voor de boeg, dan is de kans groot dat voeding van Maurten deel uitmaakt van je voedingsplan. Wij stellen wat producten van ze aan je voor.
Van profploegen, profsporters tot recreatieve marathonlopers; tegenwoordig zweert iedereen bij Maurten. Maar wat is Maurten en waar komt het bedrijf vandaan, en vooral: waarom is de sportvoeding van Maurten zo speciaal?
Maurten is een Zweeds bedrijf dat sinds 2015 bestaat. Bij veel sporters, vooral hardlopers, komen maagproblemen geregeld voor. Al die zoete sportdrank kan de maag tijdens volle inspanning soms niet goed verteren. Maurten bedacht daar iets op: hydrogel.
Hydrogel van Maurten
De koolhydraten zitten bij Maurten in de hydrogel verwerkt. Als je ooit een gelletje op hebt van Maurten, heb je ongetwijfeld geproefd dat dit andere koek is dan ‘gewone’ sportgels. Opslurpen gaat niet; je moet het echt opeten, al is het ook weer geen flinke maaltijd. Als je de poeder van de Maurten 160 of 320-sportdrank mixt met water, krijg je vloeibare sportdrank met een hoge concentratie koolhydraten. Bij de gels werkt het nagenoeg hetzelfde.
Voor sporters is het dus fijner (minder kans op maag- en darmklachten), maar daarnaast is het ook mogelijk om meer (tot wel 90 gram koolhydraten per uur) binnen te krijgen. Als je je goed aan je voedingsplan houdt tijdens een duurevenement met Maurten-sportvoeding, is de kans klein dat je een hongerklop krijgt. Een marathon zou je volledig kunnen lopen op alleen sportdrank van Maurten, zonder ook maar een gel of winegum/banaan erbij te hoeven nemen. Nadeel is wel dat de neutrale smaak op een gegeven moment je strot uitkomt. Deze producten heeft Maurten op voorraad en dit heb jij er precies aan.
Maurten Gel 100
Dit is de standaard gel van Maurten. Zoals hierboven beschreven is hierbij de hydrogel gebruikt met een verhouding glucose en fructose van 0,8:1. Bevat slechts zes (natuurlijke) producten en is per gelletje goed voor 25 gram aan koolhydraten. Kost rond de 3,50 euro. Er is ook een versie met 100 mg cafeïne. Die is 25 cent duurder. Ideaal voor in de slotfase van een wedstrijd.
Maurten Gel 160
Dit is, zoals de naam al doet vermoeden, een grotere versie van de Maurten Gel 100. De Maurten Gel 160 bevat 40 gram koolhydraten per portie en is dus meer geschikt voor duursporten. Denk aan een cyclo, marathon of nog veel extremere dingen. Kost rond de 4,90 euro.
Maurten 160 en 320 sportdrank
Het is mogelijk om met alleen sportdrank een cyclo of marathon te voltooien. Grote vraag is of je dat wel wil, want na een paar uur wil je wel iets anders dan de neutrale smaak van de Maurten-sportdrank. Dan is het wel raadzaam om een zakje Maurten 320 sportdrank op te lossen met 500 ml water en op te drinken. Een volle bidon is dan goed voor 80 gram koolhydraten. Het verschil met de 160? Een zakje Maurten 160 sportdrank bevat de helft aan koolhydraten, 40 gram dus. Er is ook een variant met cafeïne. De Drink Mix 320 CAF 100 bevat 100 mg cafeïne. De gewone 320-sportdrank kost rond de 3,50 euro, de versie met cafeïne is 25 cent duurder. De 160 drinkmix kost 2,50 euro.
Maurten Solid 225 en Solid C 225
De enige repen van Maurten komen in twee varianten: Solid, de neutrale optie, en Solid C, waarbij de ‘C’ voor chocolade staat. Terwijl de Solid een milde smaak heeft, proef je duidelijk de chocolade smaak bij de Solid C. Beide repen hebben een prettige textuur, al moet je wel goed kauwen. Elke reep van 60 gram bevat ongeveer 44 gram koolhydraten, wat ook weer aan de hoge kant is ten opzichte van de concurrentie. Kost rond de 3 euro.
Maurten Bicarb Systems
Is dit het geheim van de profs? Primoz Roglic gaf vorig seizoen aan voor elke belangrijke wedstrijd dit te nemen. Maar wat is Maurten Bicarb Systems? Natriumbicarbonaat (ook wel bekend als bakpoeder) is een middel om spierkramp te voorkomen. Nadeel is dat inname van bakpoeder vaak gepaard gaat met buikkramp. Maurten heeft iets verzonnen om langer ‘in het rood’ te kunnen rijden zonder buikloop te krijgen door inname van bicarbonaat: Maurten Bicarb Systems.
Hydrogel speelt ook hier een belangrijke rol, net als de mengkom en het bicarbonaatcomponent (A, B en C genoemd). Je neemt de hydrogel, moet er niét op kauwen en vervolgens worden kleine tabletten naar de juiste plekken in het lichaam verstuurd. Je krijgt geen last van je buik omdat het bicarbonaat ín een bolletje hydrogel zit verwerkt. En dat allemaal op een legale manier! Kost je wel flink wat geld, maar daar krijg je per portie ook 40 gram koolhydraten voor terug. Een doosje (gaat richting de 100 euro) bevat vier doseringen.
Conclusie
Is het wat? Zeker, Maurten heeft al lang en breed bewezen op gebied van sportvoeding de absolute nummer 1 te zijn. Niet voor niets maken alle topsporters er gebruik van. Darmproblemen behoren bij veel sporters inmiddels tot het verleden door de hydrogel-technologie. Enig minpuntje is misschien de neutrale smaak en de hoge prijs, maar verder mag sportvoeding van Maurten eigenlijk niet ontbreken in je voedingsplan.
Meer informatie over de geschiedenis van Maurten vind je op hun site.
Foto’s: Jesse Kraal.