Renners eten anders voor de koers
fietsredactie
27 maart 2013
Voldoende eten en drinken is essentieel in een wedstrijd als de Ronde van Vlaanderen. Ook wat betreft voeding begint de voorbereiding op deze wedstrijd al ruim voor de wedstrijddag. Een kok, verzorger en voedingsadviseur van Lotto Belisol geven een inkijk in het voedingspatroon van hun renners.“Gedurende dag zes tot dag vier voor de wedstrijd zullen de renners nog intensief trainen en is het aangeraden om dan vetrijke, eitwitrijke en koolhydraatarme voeding tot zich te nemen”, zegt Peter Cambré , kok van Lotto Belisol: ”Na deze drie dagen zullen de glycogeenvoorraden dan uitgeput zijn. Koolhydraatarme voeding bevat enkelvoudige koolhydraten en die zitten vooral in groenten en fruit. Renners zullen ook gekookt gevogelte of vis tot zich nemen met yoghurt als dessert. Ten slotte is het ook heel belangrijk dat de renners zoveel mogelijk drinken”.Volgens voedingsadviseur Stephanie Scheirlynckx van Energy Lab begint de specifieke aanpassing voor lange eendagswedstrijden vanaf drie dagen voor de wedstrijd. ”Concreet zullen de renners vanaf donderdag hun voeding al gaan aanpassen aan de Ronde van Vlaanderen op zondag. Het komt er dan op aan om een grote voorraad koolhydraten aan te leggen, de renner moet zo veel mogelijk suikerrijk voedsel tot zich nemen. Koolhydraten zitten vooral in pasta, rijst, brood en aardappelen. “KoolhydratenDe voorraad koolhydraten is volgens Scheirlynckx belangrijk voor de renners. De voorraad wordt opgebruikt tijdens lange wedtrijden. “Renners kunnen dus langer doorgaan door die voorraad koolhydraten. Voor de renners zijn de koolhydraten wat de brandstof is voor auto’s. Een renner die deze regel aan zijn laars lapt en bijvoorbeeld veel vetten tot zich neemt zal dit voelen de dag van de wedstrijd. Hij zal niet zo lang kunnen doorgaan als een renner die wel de gepaste voeding aangewend heeft en zal sneller lichamelijke ongemakken voelen.”Verzorger Kurt Wouters verzorgt op de dag van lange wedstrijden vaak het ontbijt. ”Voor een lange eendagswedstrijd ziet het ontbijt er anders uit dan bij een rittenkoers. De renners eten eerst de alledaagse dingen bij het ontbijt: wit brood met siroop, confituur, havermout, … Daarmee stopt het nog niet, renners moeten dan opnieuw koolhydraten toch zich nemen door pasta, rijst of een omelet te eten.”EtenszakjeTijdens de eerste bevoorrading in de koers krijgen de renners nog meer eten voorgeschoteld. Wouters: “De algemene regel is dat een renner per uur wedstrijd zeventig gram koolhydraten tot zich neemt. In een drinkbus zitten bijvoorbeeld dertig gram koolhydraten en een energiereep bevat 25 gram. Tijdens de eerste bevoorrading zal de musette enkele energierepen en gellen, taartjes en een sandwich bevatten. De inhoud van de musette bij de tweede bevoorrading verschilt vooral in het feit dat renners meer vloeibare voeding meekrijgen en soms ook een cola.
fietsredactie
27 maart 2013
Gerelateerd nieuws