De derde grote ronde van het jaar begint zaterdag. Krijgen we na Richard Carapaz (Giro d’Italia) en Egan Bernal (Colombia) weer een winnaar uit Zuid-Amerika? De kans is groot, want Miguel Angel Lopez (Colombia) en Carapaz behoren samen met Primoz Roglic tot de topfavorieten. Wie wint de 74ste editie van de Vuelta a España? Wij blikken vooruit.

Ronde van Spanje 2019

De Vuelta a España wordt altijd afgedaan als een nagerecht. Na een bomvol wielerseizoen met louter mooie koersen zitten alleen de echte wielerliefhebbers nog te wachten op het aperitiefje. Deels klopt dat, want na de spectaculaire voorjaarsklassiekers, een spannende Giro en nóg spannendere Tour nadert het einde van het seizoen. Grote renners zijn al bezig met 2020 – denk maar aan Tom Dumoulin – terwijl andere renners bezig zijn met het WK in Yorkshire, zie Mathieu van der Poel. De grauwe beelden van de dorre vlakte langs de Spaanse snelwegen werken ook niet helemaal aan het enthousiasme mee.

Toch is dat negatieve beeld van de Vuelta een beetje tegenstrijdig. Tot dit jaar was de Tour ‘saai’ en volstond het ‘om alleen de laatste 5 kilometer te kijken’. Voor spektakel zou je naar de Giro moeten kijken, want dáár hebben ze wel in de openingsweek al zware bergetappes op het programma staan. Dit jaar was dat andersom. Desalniettemin blijft één ding altijd overeind staan: voor zware bergritten, veel hoogtemeters en (zo goed als) dagelijks spektakel moet je naar de Vuelta kijken. Al is het deelnemersveld lang niet zo sterk als in de Giro of de Tour en is de media-aandacht ook niet te vergelijken met vooral de Franse ronde, de Vuelta staat altijd garant voor mooie koers.

Dit jaar zal dat niet anders zijn. De organisatie heeft ervoor gekozen om in drie delen van het land actief te zijn. Om te beginnen aan de Spaanse kust, waar zaterdagmiddag in Torrevieja gestart wordt met een 18 kilometer lange ploegentijdrit. Tot aan de eerste rustdag worden bekende badplaatsen als Alicante, Benidorm en Calpe aangedaan. Daags voor de rustdag wordt er in Andorra stevig geklommen, waarna op Frans grondgebied de enige individuele tijdrit op de agenda staat. Tot de volgende rustdag blijft de Vueltakaravaan in het noorden van Spanje en liggen er vooral veel steile, typisch Baskische wegen op de renners te wachten. Na de tweede rustdag wordt de finaleweek verreden in de buurt van eindbestemming Madrid. Het zuiden en westen van Spanje wordt zo goed als overgeslagen.

Een overzicht van alle etappes vind je hier.

Voor wie is het parcours op zijn lijf geschreven? Dat is lastig. De Vuelta begint met een ploegentijdrit en daarin kan Jumbo-Visma met kopman Primoz Roglic al een flinke slag slaan. In de drie daaropvolgende dagen is het de beurt aan de sprinters op hun dikke kuiten te tonen. In totaal krijgen zij zeven (!) kansen op ritwinst, al moet er wel bij gezegd worden dat het ‘Spaans vlak’ is. Op de vijfde dag mogen de klimmers aan de bak. De slotklim Alto de Javalambre is 11,6 kilometer lang en kent een gemiddelde stijging van 7,6%. Dat wordt zweten!

Vanaf dat moment volgen de lastigere etappes elkaar in rap tempo op. De negende rit start en finisht in Andorra en belooft veel spektakel op te leveren. Met een afstand van 96,6 kilometer is de rit niet lang, maar met drie beklimmingen (waaronder een drietrapsraket) wel loodzwaar. Gelukkig krijgen de renners een dag later de kans om te recupereren; dan staat de eerste rustdag gepland.

De tweede Vueltaweek start op Franse bodem met een tijdrit in Pau, net als in de afgelopen Tour. Daarna blijft de Vuelta even op Baskische grond en staan er veel steile klimmeters op het menu. Vooral de 13de etappe met aankomst op Los Machucos is lastig. In 2017 verloor latere eindwinnaar Chris Froome daar veel tijd op Alberto Contador. De 15de en 16de etappe staan ook bestempeld als vreselijke bergetappes. De renners moeten hier wel aan de bak, want in de slotweek staan er ‘slechts’ twee bergritten op het programma. De 18de rit is zwaar, maar eindigt niet bergop. De voorlaatste rit naar de Alto de Gredos doet dat wel. Die klim zal uitwijzen wie er een dag later als winnaar wordt gehuldigd in Madrid.

De favorieten

Wie zijn er op basis van het parcours de favorieten? Op papier zijn er drie grote favorieten: Lopez, Carapaz en Roglic. Allemaal beschikken ze over een ijzersterke ploeg. Kijk maar naar Carapaz, die kan rekenen op de steun van Nairo Quintana en Alejandro Valverde. Of kijk naar Lopez met Jakob Fuglsang en de gebroeders Izagirre als meesterknechten. Dan hebben we het niet eens gehad over Roglic, die kan beschikken over de nummer drie van de Tour (Kruijswijk) en George Bennett en Robert Gesink. Teams om handen en vingers bij af te likken.

Lopez werd vorig jaar zowel derde in de Giro als de Vuelta en van hem werd in de afgelopen Italiaanse ronde veel verwacht. Die verwachtingen kon de 25-jarige Colombiaan niet waarmaken; hij werd ‘slechts’ zevende. In de Vuelta deelt hij het kopmanschap met Fuglsang, die na een prachtig voorjaar in de Tour niet helemaal uit de verf kwam. Op papier delen ze het kopmanschap, maar Lopez is toch net iets meer ronderenner dan dat Fuglsang is.

Miguel Angel Lopez en Richard Carapaz 2019
Miguel Angel Lopez en Richard Carapaz tijdens de Giro.

Bij Movistar is de rolverdeling ook niet geheel duidelijk, al lijken oud-winnaars Valverde (2009) en Quintana (2016) niet meer over de constante rondebenen van weleer te beschikken en is Carapaz gezien zijn Giro-overwinning in de vorm van zijn leven. Carapaz reed als voorbereiding op de Vuelta de Ronde van Burgos en eindigde daarin als derde. Twee keer eerder deed hij mee aan de Spaanse grote ronde: in 2017 werd hij 36ste en vorig jaar 18de. Movistar heeft meerdere paarden om op te wedden, maar in de Tour zagen we dat meerdere kapiteins op een schip niet altijd werkt.

Jumbo-Visma beschikt met Roglic en Kruijswijk over twee topfavorieten. Roglic heeft al de Giro in zijn benen, Kruijswijk de Tour. De Sloveen begon ijzersterk aan de Italiaanse koers en leek heel even onoverwinnelijk, maar werd – mede door ziekte – toch slechts derde. Na een hoogtestage en het overslaan van de Tour is hij helemaal klaar voor de Vuelta. Zijn debuut, want nog nooit eerder deed hij mee aan de Spaanse ronde. Kruijswijk daarentegen deed al vier keer eerder mee en zette vorig jaar (4de) zijn beste resultaat neer. Met ook Bennett (10de in 2016) en Gesink (7de in 2008, 6de in 2009 en 2012) is er aan ervaring binnen de ploeg geen gebrek. Jumbo-Visma kan voor de derde grote ronde op rij op het podium eindigen.

Primoz Roglic 2019
Primoz Roglic is misschien wel de topfavoriet.

Een andere ploeg om rekening mee te houden is EF Education First. In de schaduw van de drie eerdergenoemde ploegen heeft het team van Jonathan Vaughters een ijzersterke ploeg afgevaardigd. De Colombianen Rigoberto Uran, Daniel Martinez en het toptalent Sergio Higuita voeren de Amerikaanse ploeg aan en worden gesteund door Tejay van Garderen, Lawson Craddock en Hugh Carthy. Niet slecht. Vooral Higuita moeten we in de gaten houden.

Verrassingen

Omdat de Vuelta vaak verrassende winnaars oplevert loont het om naar de outsiders te kijken. Wout Poels mag bijvoorbeeld bij afwezigheid van Chris Froome, Geraint Thomas en Egan Bernal voor eigen kansen rijden. Samen met Tao Geoghan Hart deelt hij het kopmanschap bij Ineos en krijgt hij dé kans om bij het aflopen van zijn contract zich in de kijker te rijden. Bij Sunweb is Wilco Kelderman de kopman. Bij hem is het vooral de vraag hoe goed hij hersteld is van zijn blessures.

Achter de naam van Esteban Chaves staat ook een groot vraagteken. Na lang blessureleed maakte hij in de Giro een einde aan deze onzekere tijd door op grootse wijze een bergrit te winnen. Bij Mitchelton-Scott wordt hij als kopman uitgespeeld en hopen de Australiërs maar al te graag dat hij het kunststukje van Simon Yates herhaalt. De Brit is er net als zijn tweelingbroer Adam niet bij. Ook de nummer twee van vorig jaar, Enric Mas, is afwezig.

Andere outsiders zijn Rafal Majka, Davide Formolo, Louis Meintjes en Fabio Aru, al lijkt de kans klein dat zij daadwerkelijk als winnaar gekroond gaan worden.

Overige klassementen

Naast de strijd om de rode trui zijn er natuurlijk meer klassementen waar een trui op het spel staat. Net als in de Tour de France is bijvoorbeeld het puntentricot te herkennen aan de groene kleur. Vorig jaar was deze trui een prooi voor alleskunner Alejandro Valverde, die vijfde werd in het eindklassement. De eerste vijftien renners van een etappe pakken punten op de finish, de winnaar mag 25 punten bijschrijven. In tegenstelling tot de Tour vallen er in zowel de vlakke ritten als de bergetappes evenveel punten te verdienen.

Bij de tussensprints verdienen de drie snelste coureurs respectievelijk 4, 2 en 1 punten.

Alejandro Valverde 2019
Bij zijn vijfde zege deelt Valverde het puntenrecord niet meer met Sean Kelly en Erik Zabel (4). 

De bolletjestrui kleurt in de Vuelta niet rood, maar blauw. De maillot blanco con puntos azules is voor de beste klimmer van de ronde. Onderweg zijn er op de top van elke gecategoriseerde berg punten te verdienen, afhankelijk van de moeilijkheidsgraad. Categorie especial is het zwaarst, de eerste renner die de top bereikt krijgt 15 punten. Daarnaast is er de Cima Alberto Fernández, het dak van de ronde. Dit jaar is dat op de top van de Cortals d’Encamp op 2.095 meter hoogte, het slotstuk van de negende etappe. Wie daar als winnaar over de streep komt, krijgt 20 punten bijgeschreven.

In navolging van de Giro en de Tour gaat ook de Vuelta vanaf dit jaar eindelijk een trui voor de beste jongere van de ronde uitreiken. Het combinatieklassement, dat in 1973 in het leven werd geroepen, is komen te vervallen en daardoor is het witte tricot voortaan bestemd voor de beste renner die na 1 januari 1994 is geboren. Andere klassementen zijn het ploegenklassement en de prijs van de strijdlust. Een jaar geleden won Bauke Mollema nog de prijs van de strijdlust.

Bauke Mollema 2019
Vorig jaar won Mollema de strijdlust.

Sterren volgens Fiets.nl (algemeen klassement):
***** Primoz Roglic
**** Richard Carapaz, Miguel Angel Lopez
*** Steven Kruijswijk, Nairo Quintana,
**Alejandro Valverde, Esteban Chaves, Rafal Majka, Rigoberto Uran, Jakob Fuglsang
* Sergio Higuita, Davide Formolo, Wout Poels, Pierre Latour, Geoghan Hart, Pogacar

Update: Carapaz is geblesseerd en doet niet mee.

Wie wint de Vuelta?

Bekijk resultaten

Loading ... Loading ...

Bookmakers:
Bij de bookmakers is Roglic de grote favoriet om de Vuelta te winnen. Een gokje op de Sloveen levert 2.75 keer je inzet op. Opvallend genoeg worden onder anderen Wout Poels en Tao Geoghan Hart hoger aangeschreven dan Rigoberto Uran en Rafal Majka.

Roglic (2.75x)
Lopez (4x)
Carapaz (4.25x)
Kruijswijk (11x)
Valverde (17x)
Quintana (19x)
Chaves (26x)
Poels (26x)
Georghan Hart (29x)
Uran (29x)

TV
Eurosport en Sporza zenden de Vuelta dagelijks live uit. De NOS niet, al is de koers wel op hun site te zien.

La Vuelta ciclista a Espana 2017 stage 18


Wil je op de hoogte blijven van het allerlaatste nieuws uit Spanje? In ons Vuelta-menu vind je alles wat je moet weten!