Heb jij al koude tenen gehad op de fiets, de afgelopen tijd? Lichte nachtvorst, nattigheid, vroege toertochten…. het recept voor koude voeten. Wat kun je er tegen doen? We geven je 10 tips om comfortabel fietsend de winter door te komen.

1. Combi schoen en sok

De eerste reactie is vaak om dikke sokken aan te trekken. Maar als je schoen daardoor te strak gaat zitten heeft dat geen enkel effect. Sterker nog, het beperkt misschien de bloedsomloop waardoor je juist koudere voeten krijgt. Probeer dat dus alleen met ruime schoenen en trek die niet te strak dicht. Bij tip #5 meer over sokken.

2. Denk aan je core

Je lichaam werkt heel slim. Zodra je het koud krijgt, wordt alle energie gestoken in het beschermen van je vitale lichaamsfuncties. Dus gaat de warmte naar je hart en overige organen. Daardoor wordt er minder aandacht besteed aan je handen en voeten. Zorg dus dat je romp lekker warm blijft, dat scheelt (al klinkt dat gek) ook tegen koude voeten. Een winddichte gilet helpt daarbij vaak prima. Zorg ook dat je hoofd warm blijft. Een groot deel van je lichaamswarmte gaat verloren via je hoofd. Een dunne helmmuts is een prima hulpmiddel. Hier vind je er een heleboel van verschillende merken.

3. Teenstukken

Je hoeft niet direct aan de dure winterschoenen of dikke overschoenen. Soms is het al voldoende om alleen je tenen te beschermen tegen de koude wind. Daarvoor zijn er speciale ‘toe covers‘  die je over de voorkant van je schoen doet. Die zijn van neopreen en isoleren daardoor lekker. Daarnaast houden ze de eerste aanvoer van koude rijwind tegen. Het kan net genoeg zijn om je voeten comfortabel warm te houden.

4. Overschoenen

Zijn teenstukken niet genoeg, dan kun je denken aan overschoenen. Die zijn er in allerlei soorten en maten. Van dunne windbreakers die opspattend water ook een beetje tegenhouden, tot hele dikke neopreen modellen waar je tot ver onder nul mee zou moeten kunnen doorrijden. Nadeel is vaak wel dat je er zweetvoeten in krijgt, wat ook weer koude voeten tot gevolg kan hebben. De fijnste overschoenen hebben een stevige rits aan de achterkant, en kun je van bovenaf over je schoenen heen trekken en met klittenband onder de schoen vastzetten. Dan doe je eerste je overschoen aan, klapt die omhoog. Dan je schoen aan en vervolgens trek je de overschoen er van bovenaf heel makkelijk overheen. Dan heb je geen geworstel om die strakke overschoenen over je schoenplaatjes te trekken. Zorg ook hier dat ze niet té dik zijn. Sommige overschoenen zijn zo dik, dat ze tegen je cranks aan schuren. Dat is niet alleen heel vervelend, het beschadigt je cranks ook.


De links in onze artikelen verwijzen soms naar online shops. Bestel je daar iets via Fiets.nl, dan help je ons deze site te blijven maken. Het kost jou niets extra’s.


5. Goede sokken

Sokken van Merino-wol zijn bewezen warmer dan polyester modelletjes. Katoen is helemaal uit den boze, als je warme voeten wilt houden. En zoals gezegd, dikke sokken zijn niet per se warmer. Bijvoorbeeld bij Futurumshop vind je een heleboel sokken van Merino, hun geld zeker waard. Als je schoenen ruim genoeg zijn, kun je er ook nog een paar hele dunne ondersokjes onder doen. Volgens het meer-lagen principe zorgt iedere extra laag voor meer warmte. Zorg dat je voor je gaat fietsen je schoenen even uit de koude schuur haalt, zet ze desnoods even op de kachel. Beginnen met warme voeten helpt een boel.

6.Boterhamzakjes/smeerseltjes/aluminiumfolie

Er zijn allerhande tips uit grootmoeders tijd. Van het omwikkelen van je voeten met boterhamzakjes of aluminiumfolie tot het insmeren met uierzalf of verwarmende crème. Onze ervaring is dat het allemaal niet echt voldoet. Maar proberen staat vrij natuurlijk, als het voor jou werkt is het in ieder geval een goedkope oplossing! Ook veldrijdster Fem van Empel probeerde laatst om met boterhamzakjes om haar voeten een cross te rijden. “Normaal doe ik dat ook tijdens trainingen, maar dan hoef je niet van de fiets af. Nu wel, dus schoof het elke keer heen en weer in mijn schoen. Ik had totaal geen grip meer!” Dat experiment slaagde dus niet.

7. Winterschoenen

Eén van de beste manieren om warme voeten te houden is het gebruiken van speciale winterschoenen. Niet goedkoop, maar je slaat een paar vliegen in een klap.

  • Geen overschoenen nodig
  • Je koopt ze wat ruimer dan je zomerschoenen, dus je kunt er warme sokken in aan
  • Als je een model met een Gore-Tex membraan neemt, ademen ze ook nog aardig, dat scheelt zweetvoeten.

In 2018 hebben we er een flink aantal getest, de meeste zijn nog wel in de handel. Zie fiets.nl/2018/12/27/getest-9-paar-winterschoenen-geen-koude-voeten-meer/ voor die test.

8. Verwarming voor je voeten

Als al bovenstaande tips niet genoeg zijn, kun je naar verwarming grijpen. Dat kan met de chemische warmtepads. Die moet je even schudden of breken/masseren voor gebruik en blijven dan een paar uur warm. Je kunt ze tussen je overschoenen en je fietsschoenen doen, dat helpt aardig. Nog beter is het om ze direct tussen je schoen en sok te doen, maar daar moet dan wel ruimte voor zijn. Decathlon verkoopt ze bijvoorbeeld onder de naam fancy naam chaufferettes. Die worden ruim 40 graden warm, direct op je huid leggen is dus niet zo prettig.

Helemaal luxe wordt het als je elektrische verwarmingselementen gebruikt. Er zijn overschoenen met verwarming én inlegzolen die je via een accu kunt warmstoken. Ekoi heeft bijvoorbeeld de Heat Concept overschoenen. Met in iedere overschoen een dubbele accu en je kunt kiezen uit verschillende standen. Op fiets.nl/2018/01/24/ekoi-heat-concept-nooit-koude-voeten/ staat een review uit 2018.

9. Pas je fietsgedrag aan

Als het echt koud is, krijgt uiteindelijk bijna iedereen wel koude voeten na een lange rit over open wegen. Ga je daarentegen lekker een beetje actief crossen door de bossen, dan heb je daar een stuk minder last van. Dat komt a. doordat je actiever bent, b. doordat je daar beschut rijdt en minder last hebt van wind en we hebben ook nog een c. je gaat langzamer en hebt dus minder koude rijwind. Misschien moet je op de koudste dagen dus maar even geen duurtraining in de polder doen, maar gewoon lekker een HIT-ritje in het bos.

10. Indoorfietsen

Als nu echt helemaal niets helpt, dan is Zwift je vriend. Lekker warm binnen fietsen, je grootste probleem is dan hoe je het niet te warm krijgt 😉. Op fiets.nl/2019/09/18/fietstrainers-welke-trainer-moet-kiezen/ vind je een overzicht met de beste indoortrainers.